Határtalanul

Határtalanul 2017

Határtalanul 2012

A Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pályázatot nyert "Az Aradi Vértanúk és a Hunyadiak nyomában" címmel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett HATÁRTALANUL! program keretében.

A pályázat célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. Iskolánk 7.b osztályos tanulói utazhatnak tanulmányi kirándulásra Románia magyarlakta területeire 2012.március 29-31.között.

határtalanul

Az Aradi Vértanúk és a Hunyadiak nyomában Szomszédolás Erdélyben

Kísérő tanárok: Nagy Adrienn osztályfőnök, Frányó Sarolta történelem szakos tanár, Bakacsiné Kollár Ágnes és Pereczné Veres Katalin angol szakos tanárok, a pályázat írói.
Az utazás szervezője a Challenge Hungary Kft.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 848 200. forinttal támogatta az utazást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Határtalanul - Első nap

A kirándulást előkészítő történelem órák előzték meg, ahol a tanulók tájékoztatást és előzetes feladatokat kaptak a kiránduláshoz. A programokban aktívan részt vettek: minden helyszínen történelmi,irodalmi és művészeti kiselőadást tartottak.

Az utazás programja:

Aradra érkezésünk után egyenest a vértanúk emlékművéhez mentünk,ahol a tanulók kiselőadásokat tartottak a 13 vértanú életútjáról ,majd megkoszorúztuk az emlékművet.

Ezek után az aradi vértanúk emlékére állított Szabadság szobrot tekintette meg a csoport, majd a közelben lévő Csiky Gergely Főgimnázium vendégei voltunk. Egy rendhagyó történelem óra keretében érdekes dolgokat tudtunk meg Aradról és az 1848-as szabadságharc aradi vonatkozásairól az iskola történelem tanárának köszönhetően. Az élvezetes,képes előadás mellett részesei lehettünk egy zenés,verses műsornak is ,amit a mi tiszteletünkre rendeztek. Ezt követte egy rövid vetélkedő a vendéglátó iskola és a mi tanulóink részvételével, aminek célja: összefoglalni a hallottakat. Végezetül mindkét iskola együtt skandálta a 13 vértanú nevét. Szeretnénk tartani a kapcsolatot a két iskola között.

Az aradi iskola egyik tanára és egy tanulója végigkalauzolt bennünket a belvárosban, hogy bemutassák a város nevezetes épületeit : Új színház, Bohus Palota,Fehér Kereszt szálloda, Minorita templom, Kultúrpalota, Belvárosi Református templom.

Határtalanul - Második nap

Második nap délelőtt elindultunk megtekinteni „Magos Déva „ és Vajdahunyad várát. A távolból már feltűnt a várrom,de hamarosan közelről is láthattuk,milyen megközelíthetetlen. A modern kabinos felvonóval könnyen felértünk. Az erődítmény nagy része felújítás alatt áll évek óta. Találkoztunk a dévai polgármesterrel,aki nagyon barátságos volt és elmondta,hogy uniós pénzből újítják fel a várat és 2 év múlva lesz kész. A vastag falaknál néhány tanuló felidézte a Kőmíves Kelemen című balladát. A magaslatról megcsodálhattuk a várost és környező hegyeket.

Leérve már csepegett az eső,ami Vajdahunyadnál kiteljesedett. Ennek ellenére körbejártuk a múzeumot és tanulóink felolvasták Hunyadi életútját,majd előadták Arany János: Mátyás anyja című versét. Az impozáns vártornyokra már csak a zuhogó esőn keresztül pillantottunk vissza.

Töretlen lelkesedéssel folytattuk utunkat Gyulafehérvárra. Fő célunk volt megkeresni a Hunyadiak ,Izabella királyné és János Zsigmond síremlékét a római katolikus székesegyházban. Rövid szabad program után visszatértünk aradi szállásunkra.

Határtalanul - Harmadik nap

Utolsó napon Solymos vára felé vettük az útirányt, ahol kényelmes de meredek sétával elértünk a vár romjaihoz, ahonnan gyönyörű látvány tárult elénk: a Maros szoros. Zárásul Világost a fegyverletétel helyszínét tekintettük meg. A Bohus kastélyban aláírt fegyverletétel körülményeit elevenítették fel tanulóink.

A hazautazás után értékelő órák keretében idézték fel a tanulók a kirándulás tapasztalatait.